tiistai 23. marraskuuta 2010

Ensimmäinen räsntäsade

Eilen satoi Erfurtissa ensimmäinen räntäsade. Se oli mukavaa, että vihdoin oli vähän kylmempää eli tuntu, että tännekkin voi se talvi tulla. Mutta märkä kasteleva rantä, ei ollut yhtään mukavaa ja raahauduin päivän luennolle sadevaatteet päällä. Hassua oli nähdä vaihtareita, jotka olivat aivan haltioissaan "lumesta". Jotkut japanilaiset, honkongilaiset, thaimaalaiset, teksasilaiset, meksikolaiset, brasilialaiset ja afrikkalaiset ei tietenkään ole koskaan nähneet lunta. Mun mielestä märkiä pikku hippusia ei voinut oikein lumeksi kutsua, niimpä mulle tuli mieleen, että onpa räntä ja räkä samanlaisia sanoja. Molemmat on jotain vähän inhottavaa. Kun sitten selitin suomenkielen hienouksia mun kämppiksille, niin niiden mielestä rakastaa (jonka ne oli ja aikasempaa oppinut) kuulosti myös samalta. Sitä en ihan ensimmäisellä kuulemalla niellyt, että rännän, rään ja rakkauden välillä olisi jonkin kolmiyhteinen merkitys..

Eilen kävin myös lääkärillä ja diagnoosina oli Bronchitis eli keuhkoputkentulehdus. Pitää parannella kunnolla, jotta pääsee taas terveenä treenaamaan. Täytyy kyllä sanoa, että on täällä ihan erillainen systeemi lääkärissä, ihan hirveästi byrokratiaa. Mun piti täyttää vaikka mitä lappuja, papereita ja vakuutteluja, että mulla on vakuutus, kunnes vastaanottovirkailija sano, että nyt voit mennä odottamaan vuoroasi. Sitten kun istuin ja odottelin niin tajusin, ettei virkailija ollut kysynyt edes, miksi mä haluan lääkärille ja mille lääkärille. No onneksi virkailijatäti oli sen varran selvännäkijä, että pääsin yleisläkärille, joka oli mukava ja puhui todella selkeästi saksaa.

Tänään täällä alkaa Erfurtin joulumarkkinat 160. Erfurter Weihnachtsmarkt. Ei voi muuta sanoa kuin, että hurjaa joulutohinaa viisi viikkoa ennen joulua.. Mutta kaikki paikalliset, ovat innoissaan ja odottavat markkinoita, joten kyllä ne taitaa aika hienot olla. Pari viikkoa sitten alkoi näkyä jo valmisteluja ja rakennelmia. Koko kaupunki täyttyy joulukoristeista, valoista, puisista pikku taloista, jotka vastaavat kojujen tehtävää, joulumusiikista, turisteista, kiertävistä esiintyjä-kerjäläisistä ja ammattivarkaista. Myytävänä on käsitöitä, lahjatavaroita ja monen moista syötävää ja juotavaa. Perinteisiä saksalaisia joulutarjottavia pitää tietysti maistaa kuten Glühwain:ia, Nürnberg Lebkucheneita ja saksalaista joulukakkua. Minä odotan kojujen aukeamista, sillä huomasin viime viikolla, että yhdessä paikassa myydään suomalaista hunajaa: mintuntippaa ja muita mun lemppareita. Jos kiinnostaa niin seuraavista linkeistä pääsee pikkuisen kurkkaamaan joulumarkkinatunnelmaa:  http://www.erfurt.de ja  http://ww2.lebkuchen-schmidt.com/index.php

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti