lauantai 12. helmikuuta 2011

"Pikaluistelumarkkinat"

Tänään Erfurtissa oli "ihan tavalliset pikaluistelu kilpailut"! Niin ainakin kilpailun kuuluttaja sanoi. Mutta paikan päällä olleena voin kertoa, että yleensä Erfurtissa viikonloppu pikaluistelu kilpailuja katsomassa ei ole kukaan. Tänään paikan päällä oli katsojia noin 1000, toimittajia 100 ja TV-kanavia viisi.

Yleisö tuli katsomaan viisinkertaista olympiamitalistia Claudia Pechsteinia, joka kilpaili ensimmäistä kertaa doping- kiellon päättymisen jälkeen. Kaksi vuotta kestänyt kilpailukielto loppui neljä päivää sitten ja tänään Pechstein luisteli karsintarajan 4.15,00 3000 metrillä rikki. Hänen aikansa oli 4.10,05. Näin hän pääsee luistelemaan ensi viikonlopun maailman Cup-kilpailuihin Salt Lake City:n. Siellä hän yrittää karsiutua vielä maaliskuun alkuun sijoittuviin matkakohtaisiin MM-kiplailuihin.



Oli uskomatonta nähdä Erfurtin hallissa niin paljon katsojia ja toimittajia. Kun olimme minun treeniryhmän kanssa aamulla jäällä treeneissä toimittajia oli jo pilvinpimein testaamassa kameroita ja ottamassa salakuvia Pechsteinista. Yksi toimittaja yritti piiloitua suojapatjan taakse mustan pipon avulla ja saada lähikuvia Pechsteinista poikaystävän kanssa. Pechstain vaikutti aamu jäällä vähän hermostuneelta, mutta kukapa ei olisi kun valtava toimittaja lauma yrittää pysytellä koko ajan kintereillä.

Kilpailun alkaessa osallistujat joutuivat käyttämään urhielija kaulahauhaa kuin isommissa kisoissa konsanaan, vaikka kysessä oli siis aivan tavalliset joka viikkoiset kilpailut Erfuetissa. Kaksi isokokoista turvamiestä vahti tunnelin suulla, ettei jäälle pääse toimittajia tai liian innokkaita katsojia. Kuuluttaja joutui moneen kertaan kuuluttamaan, että ihmiset siirtyisivät kauemmas patjoista luistelijoide kaatumis riskin takia. Yleisöä pyydettiin myös välttämään valokuvausta sillä paikalla oli niin paljon toimittajia, että salaman välkeen pelättiin jo haittaavan urheilijoiden keskittymistä. Minä olin katsomossa juuri 3000m lähdön kohdalla. Patjan vieressä seisoi paljon porukkaa ja kun yksi katsoja alkoi valokuvata Pechsteinia startissa, toinen katsoja mäjäytti tätä kasvoile. Siinä "go to startin" ja "redin" välillä nämä kaksi katsojaa ottivat reän käsirysyä. Vasta kun pamahti molemmat tajusivat lopettaa ja katsoa kilpailua.

Katsojien lisäksi pikaluistelumarkkina tunnelmaa loi makkaran myyjä, kahvila, Erfurtin luisteluseuran juniorit kerjäämässä lahjoituksia pikaluistelulle (sisään pääsy tapahtumaan oli ilmainen) ja Pechsteinin omaelämänkerta kirjan myyjät. Makkaran myyjä sanoi, että paikalla oli enemmän katsojia kuin Saksan mestaruus kilpailuissa. Tietysti silloin, kun minun teki mieli kerran vuodessa makkaraa, edellinen jonottaja vei viimeisen suupalan. Tunnelma hallissa oli kannustava ja panderolleissa luki: "Schön, dass du wieder da bist = mahtavaa, että olet taas täällä." En voi muuta todeta kuin, että Pechstein on yhä hyvin suosittu saksalais urheilun ikoni. Minusta on uskomatonta, että hän tekee paluun vielä 38 vuotiaana (10 päivän kuluttua 39 vuotiaana).

Tässä on linkki paikallisuutisiin, josta löytyy muutamia kuvia.
http://www.thueringer-allgemeine.de/web/zgt/sport/detail/-/specific/Pechstein-schafft-Weltcupnorm-bei-Comeback-in-Erfurt-1165533777

Toivottavasti Hopealuistelu finaalit siellä Porissa ovat yhtä onnistunut tapahtuma, kuin nämä pikaluistelumarkkinat täällä. Terveisiä ja jaksamista kaikille Porin pyrinnön talkoolaisille ja luistelijoille tsemppiä!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti